• Angelus fest : 03/06/2023

Partneri       Kapely       Novinky

Na bratislavskom "Angelus - koncerte pre Dominika" sme vyzbierali 1450€, fanúšikovia si vychutnali vystúpenia 5 zaujímavých kapiel

28. septembra zavítal „Angelus“ premiérovo do bratislavského klubu Randal a tak nám na mape našich podujatí po Banskej Bystrici, Zvolene, Brezne a Žiari nad Hronom pribudlo piate mesto. Bol to v poradí 15. koncert pod hlavičkou „Angelus“. Vystúpilo 5 zaujímavých kapiel, evidovali sme 74 platiacich fanúšikov (do tohto počtu nerátame ďalších 5 fanúšikov, ktorým sme v závere koncertu umožnili vstup za dobrovoľné vstupné) a podarilo sa nám vyzbierať 1450€ pre ťažko zdravotne postihnutého 16-ročného Dominika Horníka - v tejto sume je zahrnuté celé vyzbierané vstupné, výťažok z predaja tričiek Angelus, príspevky od kapiel (vrátenie peňazí za cesťák či výťažok z predaja kapelného merchu) a aj časť peňazí z predaja CD z môjho „súkromného distra“. Celkové náklady na koncert (prenájom klubu, vrátane zvukára a SBS, cesťáky kapiel, minerálky a pásky na ruky) boli vo výške 690€ a to znamená, že za každé 1€, ktoré sme získali vo forme grantov či sponzorských darov, sme dokázali vyzbierať 2,10€. Vzhľadom na to, že išlo o náš prvý „angelusácky“ koncert v Bratislave a väčšina našich skalných fanúšikov je zo stredného Slovenska, je to veľmi dobrý výsledok!

 

Keďže som po koncerte dostal otázku: „Koľko teda zostalo pre Dominika po zaplatení prenájmu klubu a cesťákov?“, vysvetlím aj na tomto mieste, že koncerty pod hlavičkou „Angelus“ fungujú tak, že všetky náklady na podujatie uhrádzame z grantov, dotácií či sponzorských darov a to nám umožňuje venovať na dobročinné účely VŠETKY peniaze od fanúšikov – to znamená, že ak ste na vstupnom zaplatili 15€, tak sme Dominikovi venovali 15€, ak 20€, tak 20€.

 

Chceli by sme sa ešte raz z celého srdiečka poďakovať, všetkým ktorí podporili túto úžasnú akciu, je to nádherná myšlienka, pomôcť práve deťom, ktorým nebolo dopriate zdravie. Vďaka vám bude môcť Dominik absolvovať 3 týždne intenzívnej dvoj-fázovej rehabilitácie, ktorá je pre jeho zdravie a napredovanie nesmierne dôležitá. Veľmi si to vážime a ďakujeme.“, napísala nám po koncerte pani Martina Poláková, Dominikova mamina, ktorá prišla na koncert ako bežný fanúšik a potleskom podporila vystupujúce kapely a kúpila si z nášho merchu tričko „Angelus“ :-)

 

Fanúšikom sa postupne predstavilo 5 výborných kapiel, všetky vystúpili bez nároku na honorár (preplácali sme im cestovné náklady). Nebudeme na tomto mieste rozoberať a „recenzovať“ ich hudobné výkony – za seba môžem povedať, že sa mi veľmi páčilo všetkých 5 vystúpení. Užil som si prepracovaný ethno prog s čistými vokálmi v podaní ATYPIC, nadupaný energický groove metal ARCHEONIC, pozitívnou atmosférou ovplyvnený fantasy folk z Tolkienovho sveta, prezentovaný EMERALD SHINE, majstrovsky a s nadhľadom zahratý prog rock/metal (aj so záverečným prekvapením v podobe coveru od METALLIKY) od kapely CASTAWAY (ktorej členovia už viac-krát podporili – aj v rámci iných hudbných projektov - benefičné koncerty pod hlavičkou „Angelus“ a za to sme neskutočne vďační!) a na záver pestrý (od „Na Kráľovej Holi“ po SATYRICON) technicky premakaný death/blackový set „havranov“ RAVENARIUM.

 

Fotografie: Martin MDB Driensky (CASTAWAY), Dominik Ferinhu (EMERALD SHINE), Vlado Lauko a FB kapiel

A ako to videli vystupujúce kapely?

Tady není co dodat vážení! Moc děkujeme za pozvání na tuto skvělou akci pod hlavičkou Angelus fest. Velký dík všem kapelám za úžasné výkony. Díky patří také všem partnerům, ale hlavně a především Vám všem, kteří jste dorazili podpořit dobrou věc.“, stálo v statuse kapely ARCHEONIC na soc.sieti.

Děkujeme, že jsme mohli být součástí téhle vydařené benefiční akce! Pro nemocného Dominika se celkem vybralo přes 36 000 Kč. Metalisti jsou prostě strašně drsní a ývl, ale umí pomáhat!“, napísali členovia kapely EMERALD SHINE,

Ďakujeme vám všetkým fans, kapelám, organizátorovi a aj partnerom podujatia „Angelus - koncert pre Dominika“.Včera sme zahrali jeden z tých pamätných koncertov, veľmi sme si to užili (aj sme si splnili sen a zahrali sme si blackovú hymnu „Mother North“ od SATYRICON), ale hlavne sa podarila aj tá najdôležitejšia vec o ktorú išlo!“, pridala sa kapela RAVENARIUM.

 

Veľké ĎAKUJEM patrí aj partnerom podujatia – 365.nadácii, Nadácii SPP, Pizzerii Metropol, Pilsner Urquell a Randal Klubu. Špeciálne si cením ochotu pána Maleka Elikhwana, majiteľa Pizzerie Metropol, ktorého oslovila benefičná myšlienka koncertu a rozhodol sa bezplatne poskytnúť jedlo pre členov vystupujúcich kapiel. Výborne sa spolupracovalo aj s ľuďmi z Randal klubu – všetko „klapalo“ podľa dohody a bez problémov. Bol som príjemne prekvapený najmä z prístupu pánom SBS-károv, ktorí – okrem toho, že mali 100%-ne pod kontrolou vstup – ma boli ochotní zastúpiť vždy, keď som musel na chvíľu odbehnúť a navyše jeden z nich si kúpil 11 CD z môjho „distra“ a takto podporil zbierku pre Dominika. :-)

Verím, že sa zas o rok do Randalu vrátime!

 

Teraz sa už plne sústreďujeme na „Jesenný Angelus Fest – 30 rokov Pyopoesy“ - 19.10.2024 spolu v kultúrnom dome Podlavice oslávime jubileum domícej death-metalovej legendy a fanúšikom sa predstaví 8 kapiel, vrátane HYPNOS, ORKRIST či ABORTION.

Ďakujeme za podporu a vidíme sa v októbri!

Vlado Lauko