• Angelus fest : 03/06/2023

Partneri       Kapely       Novinky

Zostava 4. ročníka Angelus Festu je kompletná, headlinermi Juodvarnis, Six Degrees Of Separation či Abstract

Po prvých troch ročníkoch, ktoré sa uskutočnili na banskobystrickom amfiteátri, dochádza k zmene miesta konania festivalu – 1.6.2024 sa fanúšikovia tvrdej muziky zídu v záhrade Vily Dominika Skuteckého. Nový areál prináša svoje výhody (primeraná kapacita v porovnaní s - predsa len pre tento formát festu priveľkým - amfiteátrom, blízkosť námestia, autobusovej a železničnej stanice), ale aj nevýhody/obmedzenia (vyššie náklady na podujatie – aktuálne už na úrovni 4000€, navyše festival bude musieť končiť o 22:00).

Našou základnou filozofiou je vyzbierať na vstupnom podstatne viac peňazí na dobročinné účely v porovnaní s nákladmi na podujatie. Na menších koncertoch sa nám bežne darí dostať sa minimálne na dvoj-násobok, v niektorých prípadoch aj oveľa vyššie. Na posledných dvoch letných Angelus Festoch sme vyzbierali sumy na úrovni 1,6-násobku nákladov, veríme, že sa nám to podarí aj tento rok. Vďaka dotáciám a grantom od našich partnerov máme všetky náklady vykryté a pokúsime sa pre fanúšikov pripraviť fest na takej úrovni, aby boli spokojní aspoň tak, ako v minulých rokoch na amfíku.

Headlinermi festivalu budú zahraničné kapely JUODVARNIS (dark-metal, Litva) a SIX DEGREES OF SEPARATION (soul-metal, Česko), ale aj domáci matadori ABSTRACT (instrumental metal).

 

JUODVARNIS je litovská dark metalová kapela, ktorej príbeh sa začal písať v roku 2011. Má na konte tri štúdiové albumy a vo svojej hudbe spája rôzne vplyvy - od melódií, inšpirovaných ľudovou hudbou až po ničivú temnotu black metalu. Ich jedinečný zvuk sa spája s lyrikou, ktorá odhaľuje najtemnejšiu ľudskú povahu a znepokojujúci a neustále sa meniaci svet okolo nás. Slovenskému publiku sa predstavila už niekoľko-krát, vystúpila v minulosti aj na festivale Rock pod kameňom. Do Banskej Bystrice príde JUODVARNIS po sérii koncertov v susednom Poľsku a jej pozvanie na Angelus fest je stručné, ale výstižné: „Pozývame vás všetkých na Angelus Fest 2024! Urobme z neho udalosť, na ktorú sa nezabúda!

JUODVARNIS – Ieškojimas

„Kapela SIX DEGREES OF SEPARATION se na scéně pohybuje od roku 1996 a v nynější sestavě od roku 2004. Na kontě má 7 řadových alb a v současné době se nachází ve víru příprav následníka alba “Old Dogs” z roku 2020. Během vystoupení na Angelus Festě, na který Vás kapela srdečně zve, Vám představí průřez většinou alb. Těšíme se na Vás!“, pozývajú fanúšikov skúsení muzikanti spoza rieky Moravy.

SIX DEGREES OF SEPARATION - Optionless (For Kaku)

„S ABSTRACT sme hrali už na prvom ročníku Angelus Fest a myšlienka tohto festivalu sa nám veľmi zapáčila. Jednoznačne treba pomáhať ľuďom, ktorí pomoc potrebujú a keď sme boli oslovení hrať aj na tomto ročníku, tak sme ponuku bez váhania prijali. Chalani, ktorí festival organizujú, sú nielen našimi dobrými kamarátmi, ale aj skvelými organizátormi, aj to je tiež ďalší z dôvodov. Na vystúpenie na Angelus Feste sa špeciálne pripravujeme, naši fanúšikovia sa môžu tešiť, pretože predstavíme ďalšie nové skladby z pripravovaného albumu a takisto aj nový pódiový vizuál. Názov nového albumu zatiaľ neprezradíme, toto sa fanúšikovia dozvedia priamo na Angelus Feste. Týmto pozývam všetkých našich fanúšikov, ako aj ľudí, ktorí chcú pomôcť dobrej veci, aby sa na Angelus Fest prišli pozrieť a vychutnali si nie len dobré kapely a muziku, ale zároveň aj pomohli dobrej veci.“, dodáva Lego, líder bansko-bystrickej kapely ABSTRACT.

ABSTRACT – Silhouettes

Aj heavy/power metalová päťčlenná formácia EUFORY z Martina priletí na Angelus fest! Gitarový dvojzáprah, pumpujúca bassa, spev, siahajúci od temných tónov až po nebeské výšiny, to všetko poháňané dravým motorom za bicími - nezastaviteľná Mia Hodoňová! Kapela v roku 2023 zažila viacero míľnikov. Pod hlavičkou Smile Music Records vydala v poradí tretí štúdiový album s mystickým názvom „Fifth Dimension“, ktorý žne úspechy doma aj v zahraničí. Singel „Falling Into Nowhere“ dostal videoklip, natočený v unikátnom kostole z 13. storočia. Naopak, titulný song „Fifth Dimension“ kapela opatrila videoklipom, kde zaexperimentovali s umelou inteligenciou, pravdepodobne ako jedni z prvých na Slovensku! V závere roka došlo aj k obmene na poste frontmana a za mikrofón sa postavil talentovaný Marek Milo. EUFORY sú nadšení, že môžu svoju tvorbu, ako aj čerstvú spevácku posilu predstaviť aj slovenskému publiku na benefičnom festivale Angelus fest a tešia sa na vás!!!

EUFORY - Falling Into Nowhere

 

 

Na Angelus Feste sa prvýkrát predstaví aj skupina DOWN TO HELL. Táto metalová „banda“ z Malaciek, založená v roku 2006, hrá melodický/symfonický black metal. Hudbu majú postavenú na kontrastoch, ako v speve (mužský scream/growl, ženský clean vocal), tak aj vo zvuku nástrojov alebo samotných textoch, písaných formou príbehov. Na konte majú zatiaľ jeden album „V Zajatí Temnoty“, no do ich playlistu na koncertoch sa pomaly vkrádajú aj nové skladby. V Banskej Bystrici nehrali už dosť dávno a preto radi prídu prispieť k metalovej zábave a tým aj podporiť myšlienku Angelus Festu.

DOWN TO HELL – Drak

 „Veľmi nás teší, že máme možnosť prísť zahrať si práve na tuto akciu, ktorá je organizovaná pre dobročinnú vec. Od nás, ako kapely SCELLEUS, môžu fanúšikovia čakať poriadnu nálož progresívneho metalu, o ktorý sa veľmi radi postaráme. :-) Najnovším prínosom pre našu kapelu sa stal v novom roku gitarista Martin Javorek. Bicie nástroje drzi v opratoch mladý a zapálený bubenik Richard Szirmai. Basové tóny rozoznieva Marcel Klein a samozrejme samotný spev ovláda naša stálica, growlerka Mirka Kunertová. Fanúšikovia sa iste môzu tešiť nie len na naše staršie skladby, ale aj na nové veci, na ktorých makáme. Preto určite netreba sedieť doma a príst podporiť toto podujatie, na ktoré sa veľmi všetci tešíme a zároveň v našom mene srdečne pozývame.“, pozývajú na koncert členovia kapely SCELLEUS.

SCELLEUS – Puppets

„O Slovensku sa hovorí, že sme krajina zbierok a keď už to tak má byť, tak nech to robíme porádne. Kto môže, nech príde, pretože ako vravela pani Zajačica v Peppa Pig, je to na dobrú vec! Ďakujeme za pozvanie, tešíme sa aj my!“, napísal v rozhovore pre náš web Maroš z kapely KAZOSTROJ (temnopank).

KAZOSTROJ – Nevládzem 

Pestrú zostavu dopĺňa kapela SEKTOR 20,0 (punk-hardcore) – rozhovor s jej lídrom Andrejom si môžete prečítať tu.

SEKTOR 20,0 – Názor

 

Tak, ako je to pri koncertoch pod hlavičkou „Angelus“ zvykom, organizátori venujú celé vyzbierané vstupné na dobročinné účely – tentoraz na nákup prístroja (inštrumentária pre rigídnu bronchoskopiu), slúžiaceho na diagnostiku a liečbu ochorení centrálnych dýchacích ciest pre potreby Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, granty poskytli Nadácia SPP a 365.nadácia, sponzorsky prispela firma Parapety BB SK, s.r.o. a Pivovar Urpiner.

 

Na júnový Angelus Fest nadviaže Angelus After Party 2024, ktorá sa uskutoční 5.7.2024 v banskobystrickom Sova art klube a fanúšikom sa predstavia kapely GAZDASGRIND, MODERN AGE DYING, OLD TOMB a SÍRA – FB udalosť.

 

Viac informácií nájdete aj na našom facebooku.

FB udalosť Angelus festu je tu.

 

Foto: Kristina Trumpaité (Juodvarnis), Martin Driensky (Down To Hell) a archív kapiel